Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Ahmet Eşref Fakıbaba, kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu

    İyi Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununda Değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini TBMM’ye sundu.

    İyi Parti Ankara Milletvekili


    İyi Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Çocuk ve ergenlerin postüral yapısına ve kas-iskelet gelişimine uygun şekilde doğru sportif faaliyetlere yönlendirmek, Obezite riskini azaltması, çocuk ve gençleri fiziksel aktivite ile bağımlılıktan korumak ve kurtarmak amacı ile her okulda bir fizyoterapist istihdam edilmesi  için 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununda Değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini  Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundu.

    İLKÖĞRETİM VE EĞİTİM KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ
    MADDE 1-5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu 14’üncü maddesi birinci fıkrasına aşağı yer alan bent eklermiştir. “e. Fizyoterapist.

    MADDE 2-5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı ilköğretim ve Eğitim Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

    “Geçici Madde 12 Bu kanunun 14. Maddesi 1. Fıkra e bendinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun olanlar atanabilirler.

    MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer

    MADDE 4- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

    GENELGE
    Günümüzde gelişen teknolojiler, yaşanan dijital dönüşümler ve bunların yanında birçok farklı faktöre bağlı olarak hareketsiz bir yaşam tarzı benimsenmektedir. Yapılan araştırmalar okul çağındaki çocukların fiziksel aktivite düzeylerinin özellikle  son 20 yıldır belirgin ölçüde azalmış ve yaklaşık olarak %80 yaşlarının gerektirdiği orta düzey fiziksel aktiviteyi yapmamaktadır. Hareketsizliğin getirdiği aşırı kilo ve obezim çocuklarda diyabet, astım,  yüksek kan basıncı ve kolesterol riskini artırmaktadır. TUIK (Türkiye İstatistik Kurumu) 2022 yılı verilerine göre obez bireylerin oram 620,2 olup bu durum kronik hastalıkları tetikleyen bir halk sağlığı problemidir.

    İlleri yaşlarda görmeye alıştığımız bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların, hareketsiz yaşam tarzının benimsenmesinden dolayı, günümüzde artık çocukluk döneminde de ortaya çıktığı gözlenmektedir.

    Bununla birlikte 2022 yalı TÜIK verilerine göre Türkiye’de bireylerin yaşadığı ilk 5 sağlık problemi arasında bel/boyun/sırt ağası, bel/boyun fıtığı gibi omurga hastalıkları 641,8 Je birinci burada bulunmaktadır. Bu artışın en önemli nedeni ise omurgaların bir numaralı düşman olan duruş bozulduğudur. Duruş bozuk aklarının temeli de maalesef çocukluk çağında atılmaktadır. Çocukluk çağından itibaren en sık görülen duruş bozukluğu problemleri başın öne doğru gitmesi, omuzların öne doğru yuvarlaklaşman, kürek kemiği pozisyonundaki problemler.

    urfamilat